Tips: Att placera fiberutrustningen inomhus

Här kommer information hur jag har gjort för att få utrustningen till ett mer centralt ställe i huset. Kanske det kan ge tips till någon för att underlätta installationen av fiber inomhus…

Ok, jag hade fått in min fiberslang i huset men i garaget… Det var inte det mest optimala stället utan jag ville ju ha utrustningen på ovanvåningen. Jag bor i en suterrängvilla där hela undervåningen består av betongväggar så det är inte den bästa förutsättning att komma vidare till andra våningen.

I mitt fall kommer inte jag att använda “vanliga” telefoner anslutna till telefonledningen utan enbart min mobiltelefon så därför tänker jag komma dit jag vill genom att dra fibern vidare i telefonkabelns rör tills jag kommer dit jag vill ha min enhet.

Fiberslang innePå bilden kommer fiberslangen in underifrån in i själva huset men i garaget. På ovansidan finns de befintliga gröna vita telefonkablarna som går till varje telefonjack i huset. Jag har pratat med Daniel på DE teknik om jag kan fortsätta att dra fibern som han blåser in vidare igenom de befintliga jacken men det går tydligen inte då fibern som man blåser in är väldigt känslig för åverkan.

Eftersom signalen blir svagare och svagare ju mer skarvar som man gör är det allra bästa att dra utomhusfibern så långt som möjligt utan att skarva.

Min lösningen (nödlösning) blir att gå från den inblåsta fibern, vilket vi kan kalla “utomhusfibern” till en “inomhusfiber” som inte är lika känslig och som man kan dra vidare i befintligt rörsystem där teletråden går idag. Vad man gör är att man sätter upp en slags kopplingsdosa där man kopplar ihop utomhusfibern med inomhusfibern. Denna kopplingsdosa är helt passiv och behöver därför ingen ström.

Jag har beställt detta material av Daniel så att den som kopplar in fibern i huset har med sig allt nödvändigt material när det är dags. Skall ni ha extra material så beställ detta av DE-Teknik innan man kopplar in allt. Allt extra installationsmaterial står den enskilda fastighetsägaren för och är inget som fiberföreningen betalar.

NäsUttag köketta steg innan man kommer och blåser in fibern är att dra en dragtråd hela vägen dit jag vill ha fibern, alltså till mitt kök. Här har jag varit så lyckligt lottad som ni ser på bilden nedan att jag har ett telejack bredvid ett spänningsuttag och där kommer den centrala utrustningen att sitta.

 

Vit kabellistAtt gå därifrån till annan utrustning blir lätt med hjälp av några vita platsskenor längs listerna där jag inte kan lägga kablaget dolt.

Skulle man känna att det är för svårt så prata med DE Teknik som kan komma med råd och hjälp vid installation.